DÍA
DE LA DIABETES – TUGUYASUKA ÁRA
14
de Noviembre – 14 Jasypateî
Ohai Guaraníme:
David Galeano Olivera
Leer
(hacer clic)
en
(https://lenguaguarani.blogspot.com/2011/11/dia-de-la-diabetes-tuguyasuka-ara.html)
Ko
jeromandu’a ñavô
arygua
ojejapójepi ikatuhaĝuáicha opavavéva ñaikûmby porâ umi apañuâi
oguerúva hendive tuguyasuka, avei jaikuaa haĝua ára ha ára
hetaiteveha umi hasykatúva upévagui ha mba’éichapa ñamboykekuaa
upe mba’asy. Tuguyasuka
Ára Arapýpe,
heñóiva Tuguyasuka
Tetâita Aty
ha Tesâi
Arapygua Aty
(OMS) rupive, ojegueromandu’a ára 14
jasypateî
jave ojehecharamóvo Frederick Banting ara reñói, omba’apova’ekue
kane’ô’ŷre Charles Best ndive ha 1922-pe ojuhuva’ekue
teteasukary,
oipytyvômbaretéva umi huguyasukáva pohânóme. Este
evento de cada
año
sirve para generar en todo el mundo mayor conciencia del problema que
supone la diabetes, del vertiginoso aumento por doquier de las tasas
de morbilidad y de la forma de evitar la enfermedad en la mayoría de
los casos. El Día
Mundial de la Diabetes,
instituido por iniciativa de la Federación
Internacional de la Diabetes
y la Organización
Mundial de la Salud
(OMS), se celebra el 14
de noviembre
para conmemorar el aniversario del nacimiento de Frederick Banting,
quien, junto con Charles Best, tuvo un papel determinante en el
descubrimiento en 1922 de la insulina,
hormona que permite tratar a los diabéticos y salvarles la vida.
OMS
he’i ko’aĝaite oîha haimete 220
sua
tapicha huguyasukáva, ikatúva hetave ndojejapóiro mba’eve ha
2030 ikatúva oñembojo’a. Haimete 80% omanóva tuguyasukágui
oikókuri tetâ imboriahu térâ imboriahu ryĝuatâvape. La
OMS estima que en el mundo hay más de 220
millones
de personas con diabetes, guarismo que muy probablemente, de no
mediar intervención alguna, para 2030 se habrá más que duplicado.
Casi el 80% de las muertes por diabetes se producen en países de
ingresos bajos o medios.
Leer
original de la OMS en:
http://www.who.int/mediacentre/events/annual/world_diabetes_day/es/index.html
Reikuaasevérô
Tuguyasuka
rehegua, ehesakutu ko’ápe:
https://www.youtube.com/watch?v=10SjTF2Dp1E
ooo000ooo
Tuguyasuka
niko peteî mba’asy
vai
(heko’aréva, ndojekuaáiva araka’etépa opáta ha ndaikatúiva
oñepohanô), ha’éva apañuâi guasu ko yvy ape ári; ombyai,
omomarâva ñande rete reko. Tembi’úgui -oikéva ñande retépe-
oikova’erâ teteasuka,
ha’éva ñande rete mongu’eha. Pe teteasuka
ohasa ñande ruguýpe, ha upépe teteasukary
oipytyvô oike haĝua umi teko’ypy’ápe.
Umi huguyasukáva retépe, peteîva ko’â mokôi mba’égui
ndoikói: teteasukarupa
nomoheñói térâ sa’i omoheñói teteasukary
(Tuguyasuka 1); térâ umi teko’ypy’a
ñande retepegua o’apo’i teteasukary heñóiva ñande retépe
(Tuguyasuka 2). Diabetes.
Es una enfermedad
crónica,
considerada uno de los problemas de salud de mayor importancia en el
mundo, porque genera un desorden en el metabolismo. Durante la
digestión se descomponen los alimentos para crear glucosa,
la mayor fuente de combustible para el cuerpo. Esta glucosa
pasa a la sangre, donde la insulina
le permite entrar a las células.
En personas con diabetes, uno de dos componentes de este sistema
falla: el páncreas
no produce, o produce poca insulina
(Tipo I); o las células
del cuerpo no responden a la insulina
(http://es.wikipedia.org/wiki/Insulina)
que se produce (Tipo II)
Mba’asy’ypy.
Ko mba’asy rupive ñande rete ndaikatúi omoheñói térâ
ndaikatúi oipuru hekopete pe teteasukary
ha upehaguére ñande rete ndaikatúi ojapo asuka ha aramirô
omoingovéva ñande retépe. Mba’asy’ypy
apytépe jajuhukuaa: kuaru py’ŷi, y’uhéi, ñembyahýi py’ŷi,
tete pohyikue guejy, tete kane’ô ha jesareko meĝua. Avei ikatu
ome’ê po ha py jehýi, gue’ê ha py’arasy, hechaporâ’ŷ, ai
reipa ha kuera mbegue mba’asykuéragui. Ko’â mba’asy’ypy
ojoavy ombaretekuépe. Síntomas.
La enfermedad se caracteriza por la incapacidad de producir o
utilizar apropiadamente insulina,
y afecta a la capacidad del cuerpo de convertir azúcares, almidones
y otros alimentos en energía. Los síntomas
de alerta de la diabetes pueden ser: necesidad de orinar
frecuentemente, sed excesiva, apetito constante, pérdida de peso
repentina, cansancio extremo y dificultad de concentración. Además,
se puede tener una sensación de cosquilleo o adormecimiento de las
manos y los pies, vómitos y dolor de estómago, visión borrosa,
infecciones frecuentes y curación lenta de las heridas. Estos
síntomas pueden tener distinta intensidad.
Tuguyasuka
ñemohenda.
Oî mokôichagua tuguyasuka. Tuguyasuka
1,
oikotevêva teteasukarýre
oñembohéra avei Mitârusu
tuguyasuka,
oñepyrûgui mitâ’ikuéra apytépe (jepémo oipyhykuaa
kakuaávape). Ñande rete nomoheñóigui teteasukary, kóvagui
hasykatúva ojekutúva’erâ ára ha ára ome’ê haĝua hetépe
upe teteasukary oikotevêva. 10%-gui sa’ive umi orekóva koichagua
tuguyasuka. Tuguyasuka
2
katu ojapyhy kakuaávape, omoheñóiva teteasukary, áĝa katu sa’i
térâ ndo’aporâiva ñande retépe. Teteasukary ndaikatúi
oipytyvô teteasukápe oike haĝua umi teko’ypy’ápe. Kóva
oipyhýjepi tapichakuérape ohupytývo 40 ary. Tipos
de diabetes Hay dos tipos principales de diabetes. Al tipo
I,
dependiente de la insulina, a veces se le llama diabetes juvenil,
porque normalmente comienza durante la infancia (aunque también
puede ocurrir en adultos). Como el cuerpo no produce insulina,
personas con diabetes del tipo I deben inyectarse insulina para poder
vivir. Menos del 10% de los afectados por la diabetes padecen el tipo
I. En el tipo
II,
que surge en adultos, el cuerpo sí produce insulina, pero, o bien,
no produce suficiente, o no puede aprovechar la que produce. La
insulina no puede escoltar a la glucosa al interior de las células.
El tipo II suele ocurrir principalmente en personas a partir de los
cuarenta años de edad.
Eñeñangarekóke
hi’upyrâme.
Ikatuhaĝuáicha jareko pe teteasuka
hendaitépe tekotevê jakarukuaa ha jakaru porâ ha ñañangarekova’erâ
asuka, aramirô ha mba’eñandy ñamoingéva ñande retepýpe hi’upy
rupive. Upéicha avei tekotevê ñañeñangareko guari mboy’úpe ha
avei juky purúpe. Ñane rembi’úpe oîva’erâ hi’upyrâ
hesâiva, yva ha umi mba’e oipytyvôtava ñande py’ápe omboguapy
porâ haĝua ha pya’e umi tembi’u; upéicha avei ñamongu’eva’erâ
ñande rete ani haĝua ñandekyra. Cuidado
con lo que comes. Para mantener un nivel adecuado de la glucosa
se requiere tener una alimentación sana controlando el consumo de
azúcar, almidón y grasas. Además se debe limitar el consumo del
alcohol y el uso de la sal. Se recomienda el consumo de cereales
integrales, frutas, proteínas y alimentos ricos en fibra acompañado
de una rutina de ejercicio físico, para mantener el peso.
Ko
marandu rejuhukuaa, hekoitépe ha castellano-pe, ko’ápe: https://www.cdc.gov/diabetes/spanish/basics/index.html
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