Lengua Guarani

Lengua Guarani
Ára Pyahu

domingo, 18 de mayo de 2014

ÑEMITỸHÁRA ÁRA – DÍA DEL AGRICULTOR

ÑEMITỸHÁRA ÁRA – DÍA DEL AGRICULTOR
Ohai: David Galeano Olivera
  
         El DÍA DEL AGRICULTOR se celebra el primer domingo después del 15 de mayo y tiene por objetivo reconocer el gran valor del trabajo del hombre del campo pues ayuda a fomentar la vida digna y a mejorar las condiciones de vida del país. Originalmente, el 15 de mayo se recuerda a San Isidro Labrador patrono de los agricultores pero para evitar que se duplique con el Día de la Independencia del Paraguay y el Día de la Madre, se resolvió festejar el Día del Agricultor el primer domingo después del 15 de mayo. ÑEMITỸHÁRA ÁRA niko ojegueromandu’a arateî oúva 15 jasypo rire ha upépe oñemomba’eguasu tembiapo guasuete ojapóva ava okaraygua ohupyty haĝua teko porâve ha upekuévo omombareteve tetâ rekokatu. Ñepyrûrâme, 15 jasypo jave niko oñemomorâ Isidro Ñemitŷhára Marangatu ára ha’éva ñemitŷhára rerekua ha ani haĝua oiko arete jo’a ha’égui avei Paraguay Retâ Sâso Ára ha Sy Ára, oñembohasákuri Ñemitŷhára Ára pe arateî oúva 15 jasypo rirépe.

Foto de Ecos del Paraguay


         Los alimentos que dieron de comer al agricultor paraguayo fueron el maíz, el mani, el poroto, el kumanda yvyra’i, la mandioca, la batata, la caña de azúcar, el coco, la naranja, la mandarina, el mamón, el mango y las frutas silvestres. Hi’upyrâ omongarúva Paraguay retâ ñemitŷhárape niko ha’e ko’âva: avati, manduvi, kumanda, kumanda yvyra’i, mandi’o, jety, takuare’ê, mbokaja, narâ, mandarína, mamóne, mángo ha yva ka’aguy.

ooo000ooo

OKARAYGUA REKO
Ohai: Roque Jacinto Lovera

I
Tembi’u ogapegua
Mandi’o, avati maimbe
Manduvi ha mbokaja
Rora kyra, kavure

II
Hû’itî ha perera
Rokaru locro rykue
Mbaipy ha vori kesu
So’o apu’a, jukysy

III
Chipa guasu ha rora
Avati maimbe, pirekái
Kiveve, rora kamby
Chipa’i, mandi’o chyryry
Te de naranja rogue

IV
Chipa’i, kure mbaipy
Hû’itî typyraty
Jukysy ha mandi’o
Hendive kamby he’ê

V
Ro’ukuaa yva
Guavira, yvapurû
Arasa, mbokaja aju
Yvahái, ñangapiry

VI
Merô, sandia aju
Sa’yju pytâ asýva
Pakuri, aratiku ñu
Ha aratiku ka’aguy



ooo000ooo




Leer LA CULTURA GUARANI Y LAS RECETAS CULINARIAS, en (http://dgaleanolivera.wordpress.com/la-cultura-guarani-y-las-receta...)

ooo000ooo
  
Ver ÑEMITỸ, de Carlos Federico Abente y José Asunción Flores, en (http://www.youtube.com/watch?v=2BNDWJiXXeM)

Ver CHOKOKUE KERAYVOTY, de Mauricio Cardozo Ocampo, en (http://www.youtube.com/watch?v=xMfXBmz8Ru8)

Ver CHOKOKUE PURAHÉI, de Mauricio Cardozo Ocampo, en (http://www.youtube.com/watch?v=mMZO9xe6kck)

Ver KA’ATY, de Rigoberto Fontao Meza y José Asunción Flores, en (http://www.youtube.com/watch?v=enfaQw2JDz0)

ooo000ooo





 

No hay comentarios: